DeLorean autógyártó

DeLorean autógyártó

Az ikonikussá vált DeLorean csodaautó a Vissza a jövőbe (Back to the Future) filmekben szerepelt. Az autó amit mindenki ismer, és mindenki imád. Az eredeti DeLorean autókból 1981-1983 között mindösszesen csak 8583 darabot gyártottak (ebből három arany borítást kapott).

Nézz körül raktáron levő filmes autóink között!

Nálunk megtalálod többek között Marty McFly (a filmben Michael J. Fox játszotta) DeLorean csodaautóját is, de kapható nálunk Halálos iramban (Fast&Furious) versenyautó is!

Gyártó: DeLorean Motor Company

Darabszám: 8583

Gyártási hely: Dunmurry (Észak-Írország) és Humble ( USA) 2008-tól

Gyártási év: 1981-1983 és 2008-tól

A DeLorean DMC–12 sportautót a John DeLorean által alapított DeLorean Motor Company gyártotta

1981-ben és 1983 között, elsődlegesen az amerikai autópiac számára. A DeLorean egy módosított változata a Vissza a jövőbe filmtrilógiában szerepelt mint időgép, és így legenda lett.

A DeLorean DMC–12 sportautó rendelkezik pár sajátos, a felépítését tekintve szokatlan részlettel, ilyen például a sirályszárnyajtó, a festetlen rozsdamentesacél-karosszériaelemek és a hátulra beépített motor. Az alváz speciálisan kezelt acélból készült, melyre huszonöt év átrozsdásodás elleni garanciát vállaltak.

Az első prototípus 1976 márciusában jelent meg. DeLoreannek sok pénzre volt szüksége az autógyár megépítéséhez, ezért olyan hollywoodi hírességeket győzött meg arról, hogy a vállalkozásba fektessenek, mint Johnny Carson és Sammy Davis Jr. Az autógyártás hivatalosan 1981-ben kezdődött el Dunmurryben, az észak-írországi Belfast egyik külvárosában. Az első DMC–12 sportautó január 21-én gördült le a gyártósorról. Gyártása során az autó számos részét megváltoztatták, mint például a csomagtartó tetejének formáját, a kerekeket és a belsőt is. Körülbelül 9000 darab DMC–12 sportautó készült el, mielőtt 1982 végén a gyártást leállították.

A DMC–12 volt az egyetlen autótípus, amit a cég gyártott. A DeLorean Motor Company-t ugyanis felszámolták, mivel rövid működése során az 1980-as évek elején az amerikai autópiac az 1930-as évek óta az egyik legnagyobb pangásán ment keresztül. A bukást továbbá az autó különlegessége is okozta, hiszen a rozsdamentes anyagok drágák, és John DeLoreannek nem volt elég forrása a gyártás további finanszírozásához. Elpártoltak tőle a támogatók, a hírneve is megkopott, sőt még drogcsempészettel is megvádolták (de végül felmentették a vád alól). A DMC–12-es sportautók azonban nem tűntek el teljesen, mert még több ezer példány létezhet, és Európában is számos van közülük, rajongói és tulajdonosi klubok alakultak világszerte. Igazi autókülönlegességként rendszeresen feltűnnek különböző rendezvényeken. Része lett a modern kultúrának, hiszen filmek, videóklipek, rajzfilmek és videojátékok szereplője.

Egy texasi vállalkozó, Stephen Wynne 1995-ben különálló cégként megalapította a DeLorean Motor Company nevet viselő vállalkozást, majd nem sokkal azután megszerezte a DMC-logó védjegyét, valamint az eredeti DeLorean Motor Company megmaradt alkatrészkészletét. Ez a vállalkozás, amely Texasban, Houston Humble nevű külvárosában működik, megrendelésre újonnan összeszerelt autókat is készít, de még az eredeti készletből vagy az eredeti beszállítótól származó, illetve utángyártott alkatrészekből és a létező alvázszámplakettek felhasználásával.

A DeLoren sportautót eredetileg Z Taviónak akarták hívni. John DeLorean második keresztneve Zachary, és a fiát is így hívták, a Tavio pedig az apja keresztneve és a fia második keresztneve.

Az autót azért nevezték el DMC–12-nek, mert eredetileg 12 000 dollárért akarták árulni.

Létezik három darab aranyborítású DeLorean autó is. Az egyik autót Roger Mize, a Snyderi Nemzeti Bank igazgatója vette meg. Ez a 4301-es alvázszámú sportautó a bank halljában állt több mint 20 évig, mielőtt kölcsönadták volna a Los Angeles-i Petersen Autómúzeum részére. Fekete a belseje, és automata váltóval van felszerelve.

A másik arannyal borított DMC–12 sportautót Sherwood Marshall vette meg, egy vállalkozó, aki korábban a kanadai Királyi Haditengerészet tisztje volt. Ő a nevadai Renóban található William F. Harrah Alapítvány/Nemzeti Autómúzeum részére adományozta a DeLorean sportautóját. Ez az autó, a 4300-as alvázszámú, az egyetlen a három létező arannyal borított példány közül, aminek manuális váltója van. Az autó belseje barna színű, és mint az aranyszínű társai, ez is egy keveset futott autó, a mérföldszámlálója 2010-ben csupán 2321 km-en állt.

Létezik egy harmadik aranyborítású DeLorean autó is, aminek a számlálója 2011-ben 636 mérföldet (1024 km) mutatott, ennek az alvázszáma az utolsó a DeLoreanek közt, a 20 105. Az autót először a Big Lots áruházlánc egyik tombolasorsolásának a nyertese kapta meg.

Létezik továbbá négy aranyozott DeLorean sportautó is.

John DeLorean nem érhette meg, hogy a texasi DMC (aminek a székhelye Humble-ban található) 2008-tól elkezdje újra gyártani a DMC–12-eseket, de nagyon kis példányszámban (körülbelül húsz autót évente). Ezeknek az autóknak rozsdamentes acélból készült az alvázuk, olyan választható extrákkal, mint a GPS vagy a fejlesztett „második lépcsős” motor és új belső kialakítás.

Az új DeLorean sportautók körülbelül nyolcvan százalékban a megmaradt régi raktári készlet felhasználásával, eredeti anyagok, vagy az eredeti beszállítótól származó, illetve az eredetivel megegyező utángyártott alkatrészekből és a létező VIN-alvázszámok felhasználásával készültek. Tehát az a kifejezés, hogy „megint elkezdték gyártani az autót”, félrevezető egy kicsit, hiszen ezek a DeLorean autók az eredeti vállalat által gyártott karosszériákon alapulnak és ezeknek az alvázszámát kapják meg. Az autók forgalmijában is az eredeti karosszéria gyártási éve szerepel. Ezek tehát nem teljesen új DeLoreanek, hanem újraépített autók, melyek a karosszériától indulva, fejlesztésekkel kiegészítve készülnek. A Modernkori csodák (Modern Marvels) sorozat egyik epizódja ezt a projektet mutatta be a nézőknek.

A DeLorean Motor Company 2011. október 14-én jelentette be, hogy gyártani fog új DeLoreaneket, melyekbe (DMC EV) 400 voltos váltakozó áramú, vízhűtéses motort szerelnek, ami 260 lóerő (194 kW) teljesítményű és 490 Nm nyomatékú, és ennek segítségével az autó 0-ról 100 km/h-ra 4,9 másodperc alatt tud felgyorsulni. Az elektromos autó 32 kWh-s lítiumionos akkumulátorra egyetlen feltöltéssel 160 kilométert tud megtenni, és a végsebessége 170 km/óra. Az elektromos DeLorean sportautók ára 2013-ban 95 000 USD.

Az eredeti DeLorean autót hosszú időtartamra tervezték. Napjainkra még körülbelül 6500 darab DeLorean DMC–12-es működhet. Európában is számos jó állapotú példány található. Magyarországon a Totalcar magazin is rábukkant 2000-ben egy megmaradt autóra.

A DeLorean autó világszerte népszerű, hiszen több rajongói és tulajdonosi klub is alakult, hogy megőrizzék ezt az autót. A ma már veteránnak számító DeLorean DMC–12-esek igazi autókülönlegességként rendszeresen feltűnnek különböző autós rendezvényeken. Az elöregedő autók restaurálása viszont gazdasági haszonnal is járhat, például szerepelt az Autókereskedők (Wheeler Dealers) sorozat 9. évadjának 3–4. epizódjában.

A DeLorean DMC–12 sportautónak sokkal nagyobb a kulturális jelentősége, mint amit elért az autóiparban. A különleges külső miatt a videóklipek, a rajzfilmek és a videojátékok kedvelt szereplője, de igazán ismert időgépként lett.

Filmes megjelenései közül kiemelkedik a Vissza a jövőbe ( Back to the Future) trilógiában játszott időgép szerepe. A filmben azonban a PRV motor hangját „felülszinkronizálták” V8-as motorok hangjaival. Hat DeLorean karosszériát használtak a felvételek készítése során, valamint még egyet, ami üvegszálból készült, olyan jelenetekhez, amikor teljes méretű DeLorean autóra volt szükség, hogy „repüljön” a vásznon. Csak három létezik ezekből az autókból, egyet megsemmisítettek a Vissza a jövőbe III végén, kettőt hagytak „elrohadni”, az üvegszálas replikát pedig darabokra vágták. A megmaradt autók közül kettő a Universal Studios tulajdonában van, ezeket alkalmanként kiállítják, vagy egyéb produkciókhoz használják, az utolsó autó pedig magángyűjteményben van, miután teljesen restaurálták.

A DeLorean sportautó számos autószimulátorban, így többek között a Gran Turismo, a Forza Motorsport vagy a FlatOut sorozatok több tagjában is szerepel. Az autó feltűnik néhány pillanatra a 2 Brothers on the 4th Floor Dreams, Macklemore Thrift Shop és a Son of Dork Ticket outta Loserville című videóklipjében. Készítettek róla Hot Wheels játékautókat is.

A Kudarcok Múzeumának kiállítási tárgyai közé is bekerült a Vissza a jövőbe filmek ikonikus, időgépként funkcionáló csodaautója, a DMC DeLorean makettje, aminek oka, a filmben tomboló, de a valóságban szerénynek sem mondható sikere volt.

Nézz körül filmes autó kínálatunkban!

Nálunk megtalálod többek között Marty McFly (a filmben Michael J. Fox játszotta) DeLorean csodaautóját is, de kapható nálunk Halálos iramban (Fast&Furious) versenyautó is!

A DeLorean logo változásai:

Tartalomhoz tartozó címkék: DeLorean

Kapcsolódó termékek

DeLorean Time Machine 3. Világítós 1:24 Jada

Vissza jövőbe 3 (Back to the Future)

világítós

1:24 méretarányos

játék- és modellautó

gyártó: Jada

Kívánságlistára teszem
19.990 Ft

DeLorean Time Machine 1. táviranyítós 1:16 Jada

Vissza jövőbe  (Back to the Future)

távirányítós

1:16 méretarányos

játék- és modellautó

gyártó: Jada

Kívánságlistára teszem
22.990 Ft